Wednesday, May 30, 2007

Qitu pyetjet e fizikes

Qato 20 pytje qe na ka thon fizika me i bo muneni me i qit qetu
nuk ka lidhje edhe nese e kalojm numrin 20 se bon edhe ma shum.
Ishalla dini me postu komente


P.S. ju duhet ni GMail Account ( ni email n gmail )

12 comments:

ermali_b said...

1.Qka osht rrtyma alternative :):P

Classified said...

2. Cka eshte impedanca e qarkut?
3. Cka quajme transformator?
4. Cka quajme gjenerator te rrymes elektrike?
5. Cfare jane vlerat efektive te rrymes?
6. Si behet barjta e rrymes ne largesi?
7. Te transformatoret: si rrijne ne perpjestim N, I, U?
8. Cfare eshte dallimi ne mes te rrymes alternative dhe njekahore?
9. Si fitohet rryma alternative?
10. Si njehsohet tensioni i rrymes alternative? Po intensiteti?
11.Si qendron tensioni dhe intensiteti ne qarkun alternativ me rezistence termike?
12. ________________||_____________ me rezistence induktive? Po kapacitive?
13. Ne c'gjendje jane fluksi, intensiteti dhe tensioni kur percuesi eshte ne levizje?

Drilon said...

14. Cilat paisje jan burim i rrymes alternative dhe me qfar parimi funksionojne?
15. Ne qfar kendi duhet te qendroj rrotori qe tensioi i rrymes alternative te arrij maximuin e vet?
16. Çka sherbejn transformatoret dhe nga çka perbehen ata?

edOna said...
This comment has been removed by the author.
edOna said...

A jeni, si jeni! Dicka po zihet pom doket .
Fillimisht te nderuar bashknxenes, koleg, prinder te dashur me lejoni ta pergezoj drilen, per kete iniciativ e cila eshte shume pozitive per rinine e sotshme. Me ane te kesaj ideje gjeniale, shume nga ju si dhe une pa u lodhur do te mund t'i mbaronim detyrat ma shpejt , gjithsesiii nqs ne mesin tone ekziston dikush qe eshte i gatshem me na i jep edhe pergjigjet na kish SHTU! (sinqeriozisht) Me lejoni t'ju njoftoj qe une qeshtu qysh i keni shkru me Qfar=Cfare e me qesi sene nuk ja u pranoj hiq, ... minusa i keni krejt... gjithashtu edhe formulimi i pyetjeve nuk qendron sipas gjuhes se fizikes. Jam e gatshme te kontriboj per kah ana gjuhesore, gramatikore, per nje detyre shembullore. (kuku ku me dit sa m'keni sha deri qitash ) ...
... nejse harrova me thon qe jam e gatshme me ja u bo plusa nese ma bleni naj c llate, ose akullore a naj sen... edona me ju, per ju! Ju pershendes perzemersisht, pa mall - nga largesia !

arben said...

o njrz shum te qart jini a?

Gent said...
This comment has been removed by the author.
Gramozi said...

drilon te dua :P (L)

Anonymous said...

1.Cka quajme rryme alternative
2.Cilat jane burimet e rrymes alternative
3.Si fitohet rryma alternative
4.Cfare frekuence te rrymes elektrike prodhojne gjeneratoret e kesaj rryme
5.Cka jane vlerat efektive
6.Si fitohen keto vlera
7.Cfare eshte vlera efektive e intensitetit dhe rrymes alternative
8.Cilat jane pjeset e gjeneratorit te rrymes alternative
9.Ku krijohet intensiteti dhe tensioni ne gjeneratoret e rrymes alternative
10.cilat jane qarqet e rrymes alternative
11.Kur kemi te bejme me qarkun me rezistence termogjene R
12.Kur eshte qarku me rezistence induktive L
13.Kur eshte qarku me rezistence Kapacitive C
14.Cka quajme impedance te qarkut
15.Per cfare sherbejne transformatoret
16.Prej cfare perbehen transformatoret
17.Ne cka bazohet parimi i punes te transformatoret
18.Si rrijne intensiteti, tensioni dhe numri i dredhave ne raport te transformatoret
19.Kur sherben transformatori per transformimin e rrymes elektrike
20. Pse duhet qe ne bobinen II te kete me shume dredha se ne bobinen I, qe kjo rryme te transformohet

1.Rryma elektrike ne menyre periodike nderron intensitetin dhe kahun quhet rryme alternative
2.Burimet te cilat punojne ne baze te induksionit elektromagnetik jane gjeneratoret te rrymes alternative qe

ndryshe quhen edhe alternatore
3.Rryma alternative fitohet nga shnderrimi i energjise mekanike ne energji elektrike
4.Gjeneratoret e rrymes alternative prodhojne rryme elektrike me frekuence 50Hz ne menyre qe paisjet shtepiake te

mos digjen nese frekuenca do ndryshonte
5.Instrumentet matese te kycura ne tension apo ne rryme alternative qe e tregojne nje vlere mesatare te tensionit

apo rrymes paraqet njer vlere mesatare, kjo vlere mesatare quhet vlere efektive.
6.vlerat efektive fitohen duke krahasuar fuqine e rrymes alternative me ate te rrymes njekahore. Fuqia e rrymes me

se miri matet me nxehtesine te prodhuar ne njesi te kohes.
7.Vlere efektive e intensitetit te rrymes alternative do te jete ai intensitet qe duhet te kete rryma njekahore qe

ne njesi te kohes te prodhoje ne ndonje rezistor te njejten nxehtesi sikurse rryma e shqyrtuar alternative.
8.Pjeset kryesore te gjeneratorit jane rotori (pjesa e levizsshme) dhe statori (pjesa e palevizsshme). Pjesa e

gjeneratorut ku indukohet rryma quhet indukt ndersa pjesa me elektromagnete quhet induktor
9.intensiteti i rrymes ne bobina krijohet ne percues ndersa tensioni ne skajet e percuesit
10.Qarqet e rrymes alternative jane: me rezistence termogjene, me rezistence kapacitive, me rezistence induktive
11.Nese ne qark eshte e vendosur rezistenca termogjene R, atehere tensioni dhe intensitet perhapen ne te njejten

faze
12.Kur bobina e kycur ne qark dhe kur tensioni i paraprin intensitetit atehere qarku ka rezistence induktive
13.Kundensatori i kycur ne qark alternativ me kapacitet C ka nevoje te mbushet me tension dhe tensioni mbetet

mbrapa dhe intensiteti paraprin. Kemi te bejme me rezistence kapacitive.
14.Impedance te qarkut quajme qarkun i cili permban rezistencat: termogjene, induktive, kapacitive.
15.Me ndihmen e transformatoreve mind te shendrrojme rrymen alternative ne nje frekuence dhe ne rryme alternative

te te njejtes frekuence, por me tension me te ulet apo me te larte.
16.Transformatori perbehet prej berthames se mbyllur te hekurit te bute dhe dy bobinave te izoluara me

mbeshtjelles.
17. Parimi i punes te transformatoret bazohet ne induksionin reciprok. Bobina e pare, ne te cilen sillet energjia

elektrike alternative paraqet bobinen paresore ndersa bobina tjeter paraqet bobinen sekondare
18. Up/Us = Is/Ip
Up/Us = Np/Ns
Ip/Is = Ns/Np
19.Nese numri i dredhave ne bobinen sekondare eshte me i madh se ne bobinen primare atehere ky transformator

sherben per transformimin e energjise elektrike. ( jo hejdi )
20.Ne bobine duhet te kete me shume dredha qe rezistenca te jete me e madhe ashtu qe ajo rryme te transformohet ne

vende me te largeta pa hargjim te saj te madh.

fuad said...

hej ... a osht najkush per CONTER :P:P

Anonymous said...

A kish pas mundesi me me tregue dikush nga ju ...
Si do ta kishit shnderruar nje gjenerator ne motor???

Anonymous said...

Te lutem ma zgjidh pak kete ushtrim te thjeshte si ing qe je. Ne nje qark DC me bobine,me vlere 0.1 H, dhe me frekuence 60 Hz, gjej rezistencen induktive te bobines?